УПОЗОРЕЊЕ! – Ризици кориштења снус производа

Посљедњих неколико мјесеци родитељи, али и наставници и професори средњошколаца и ученика деветих разреда основних школа све више исказују забринутост због све учесталије појаве конзумирања у школама никотинских производа колоквијално названих снус.

Слободна продаја

Употреба оваквих опасних супстанци код тинејџера узима све више маха, што се одражава и на њихово здравље. Количина никотина која се креће од 9 до 15 милиграма у једној врећици утиче на млад организам,убрзан метаболизам, брзa циркулацијa, плус амонијак који убрзава цијелу ту реакцију, само су неки од симптома. Снус је  духански производ који се налази у слободној продаји код нас и кошта до 10 КМ.  Забринутост се јавила оног тренутка када су дјеца изненада почела повраћати на часовима, губити свијест, а што је и био први показатељ да се нешто догађа. Наставници и професори примијетили да се нешто код ученика догађа и да је  у појединим школама појава учесталија управо због близине мјеста гдје се тај производ може купити. Дјеца долазе у додир с тим врећицама упакованим у  украшеним металним кутијицама, које су примамљиве за дјецу и  она то купују. То су мале вреће у којима се налази прерађени духан који није лако видљив. Када се стави изнад горње усне, може се држати током цијелог дана, а да нико не примијети да дијете нешто конзумира. Школске установе   у срадњи са Домовима здравља  покрећу низ активности како би се предухитриле овакве појаве. Сарадња родитеља је такође од велике важности у циљу превенирања ове  појаве, штетне по здравље наших ученика.

Забрањен у ЕУ

Снус, који је лако доступан дјеци у БиХ, забрањен је у свим државама чланицама ЕУ-а, изузев Шведске у којој се и производи. Његова употреба ствара јаку овисност, а у комбинацији с емулгаторима има исто дјеловање као дрога. Никотинске врећице и снус два су производа чијом конзумацијом никотин пуно брже улази у тијело од цигарета. Садрже и разне адитиве, а предозирање може имати озбиљне посљедице. Иако нису за млађе од 18, дјеца и млади свеједно долазе до њих. Могу се дискретно користити јер се стављају директно на слузницу између горње усне и десни. Никотин тако брже долази до мозга него код цигарета, па и тренутни осјећај опуштања наступа брже. Неки од симптома предозирања су повраћање, мучнина, главобоља, аритмија, убрзано лупање срца, поремећај у концентрацији, лоше стање, симптоми тровања.

You may also like...